miercuri, 20 octombrie 2010

Drumuri Europene - aventuri cu RATBul

Nu sunt primul, nu voi fi nici ultimul caruia i se inchide usa in nas chiar in statie si care primeste un refuz categoric de a i se deschide.
Este si de inteles: pentru cei care nu stiu, deschiderea usilor unui autobuz, troleibuz, tramvai este necesara efectuarea unor operatiuni complexe in care, cu ajutorul unuia, a doua sau chiar trei degete (pentru cei avansati si cu vechime cel putin 15 ani in campul muncii de sofer /vatman), se apasa 1-2-3-...-n butoane - atatea cate usi-portiere (sau cum s-or numi in jargonul ratbist] are respectivul mijloc de locomotie in comun.

Cu o privire impasibila, transcendenta, demna de orice jucator super-profesionist de poker - te ignora. Chiar daca STIE ca pe respectiva linie circula un autobuz la 20 de minute.
Apogeul a fost atins cand un idiot de sofer a prins-o pe jumatate pe iubita mea intre-usi. Si care credeti ca a fost raspunsul lui? "Usile se inchid automat, nu e vina mea". Mai sa fie... autobuz automatizat... usi programabile etc...

Un singur caz special am trait, o singura data: era toamna trecuta si ploua torntial. Un frig crunt. Si intre doua statii, o babuta statea la marginea trotuarului cu plasele in mana. O femeie mai mult decat amarata s-a dovedit ulterior, Dar cu o umilinta si un bun simt extraordinar. La fel de altfel ca si soferul: care, fara sa i se faca semn, a oprit masina si a luat-o. I-a spus: "m-am gandit ca va e frig si mi-am zis sa va va iau".
No comment.

Dar acesta este unicul caz din sutele de mii de alte cazuri pline de o nesimtire crasa, ce vine din partea unor soferi, carora, culmea! - noi le platim veniturile.

In continuare, sper sa va reamintit:

Jeff Wayne - The Eye Of the War